Obżartuchy i opilce

Podstawowe informacje

Co myślisz, gdy słyszysz „kuchnia staropolska”? Wiadomo, karczma „U Sarmaty” na wakacjach w Borach Tucholskich. Bigos. Placek po zbójnicku. I te kluski, które babcia robiła w niedzielę. Tyle tylko, że to wszystko nie ma nic wspólnego z tym, jak jadali nasi przodkowie. A to, jak jadali, odzwierciedlało też to, jak żyli.

Wyrusz z Jackiem Komudą w fascynującą podróż. Kulinarną, geograficzną, historyczną. Posłuchaj o tym, jak wyglądało życie, poczuj, co płynęło w żyłach naszych przodków. Bo półmiski i garnki to tylko pretekst. To będzie podróż przez żołądek do... wiedzy.

  • Autor:
  • Wydawca: Fabryka Słów
  • Data premiery:
  • ISBN: 978-83-67949-97-2
  • Nr wydania: 1
  • Liczba stron: 470
  • Wymiary: 125x195
  • Okładka: miękka

News

Jacek Komuda zapisał na swoim koncie szereg powieści osadzonych w realiach Polski sarmackiej. Tym razem znany polski pisarz postanowił stworzyć coś nieco bardziej popularnonaukowego i zagłębił się w tematyce staropolskich kulinariów. Tak powstał tom zatytułowany Obżartuchy i opilce, który dziś zadebiutował w księgarniach.

więcej...