Jacek Komuda zapisał na swoim koncie szereg powieści osadzonych w realiach Polski sarmackiej. Tym razem znany polski pisarz postanowił stworzyć coś nieco bardziej popularnonaukowego i zagłębił się w tematyce staropolskich kulinariów. Tak powstał tom zatytułowany Obżartuchy i opilce, który dziś zadebiutował w księgarniach.
Za wydaniem książki stoi Fabryka Słów, która niniejszy tytuł przedstawia w następujący sposób:
Co myślisz, gdy słyszysz „kuchnia staropolska”? Wiadomo, karczma „U Sarmaty” na wakacjach w Borach Tucholskich. Bigos. Placek po zbójnicku. I te kluski, które babcia robiła w niedzielę. Tyle tylko, że to wszystko nie ma nic wspólnego z tym, jak jadali nasi przodkowie. A to, jak jadali, odzwierciedlało też to, jak żyli.
Wyrusz z Jackiem Komudą w fascynującą podróż. Kulinarną, geograficzną, historyczną. Posłuchaj o tym, jak wyglądało życie, poczuj, co płynęło w żyłach naszych przodków. Bo półmiski i garnki to tylko pretekst. To będzie podróż przez żołądek do... wiedzy.
Szczegółowe informacje o książce znajdziecie na naszej stronie Obżartuchów i opilców.
Komentarze
Komentowanie jest zarezerwowane dla zarejestrowanych użytkowników. Zaloguj się poniżej lub zarejestruj - za darmo i w mniej niż 5 minut!