Jump to content

Gra bez MG

Sir Jedi

Recommended Posts

To właśnie jest Shadow of yesterday, Ced ;)

Taaa...?

http://tsoy.pl/2010/02/tsoy-info

Co do rozgrywki na forum - z kośćmi nie ma problemu. Każdy przed swoją turą rzuca kością, na początku posta przedstawia wynik rzutu w kwadratowym nawiasie, a następnie opisuje co i jak. Trza tylko trochę zaufania do pozostałych graczy, że faktycznie rzucają kośćmi ;)

Ok, możemy bazować na zaufaniu. Mam nadzieję, że Darken mi powie co i jak :)

Ups, ah. Ced prowadzi jednym punktem^^

Uou.

Od Ciebie słyszeć takie słowa to jak wór złota, Viearze ;>

A tymczasem możemy się zacząć zastanawiać, jakie uniwersum weźmiemy ;) Pierwsze co mi przychodzi do głowy, to Mass Effec - tam jest świat o dużym potencjale.

Ale wszyscy je muszą znać... a poza tym jest troszkę... zbyt nowoczesne, nie uważasz?

A tu mail od Darkena:

Graliśmy zapewne w Inspectres albo jeden z modów.

InSpectres nie jest dostępny po polsku.

Tutaj masz demo tej gry po polsku:

http://ddr4ever.wordpress.com/gry/

Tutaj jest samodzielna gra na bazie InSpectres, którą sam napisałem:

http://rpg.quickpress.pl/2010/03/kb9-in-advanced-dungeon/

Ten drugi adres to mój aktualny blog o rpg.

Pozdrawiam!

Darken

• 2 months later...
  • 3 months later...

Gra bez MG jest stosowana na większości czatów o tematyce RPG/Fantasy. Polega to na tym, że świat jest z góry opisany, karty postaci stanowią jakiś tam szablon i wszystko jest nadzorowane przez operatorów takich czatów. Gracz normalnie opisuje, wykonuje działania w ramach rozsądku (bez tzw. przepaczenia).. przy takim czymś również można się świetnie bawić.

Drugi przypadek to, gdy świat jest opisany w małym kawałku - np. karczma (która jest miejscem docelowym) i jej bliska okolica.. a postacie mogą pochodzić z różnych uniwersów - Faerun, Oerth, Stary Świat itd.

Jestem zdania, że zawsze nawet jeśli mistrz gry nie jest oficjalny, to i tak jeden gracz będzie czuł się pewniej i swobodniej i będzie prowadzić swoich towarzyszy. Można więc na przykładzie powiedzieć, że gandalf był mg dla drużyny pierścienia. Niby biegał z nimi, ale to on dał im głównego questa i posłał na nich bossa (balroga) którego failowali :D

• 3 months later...

Jestem zdania, że zawsze nawet jeśli mistrz gry nie jest oficjalny, to i tak jeden gracz będzie czuł się pewniej i swobodniej i będzie prowadzić swoich towarzyszy. Można więc na przykładzie powiedzieć, że gandalf był mg dla drużyny pierścienia. Niby biegał z nimi, ale to on dał im głównego questa i posłał na nich bossa (balroga) którego failowali :D

Głównym zadaniem MG jest kreowanie świata i sytuacji, nie celu.