Jump to content

Studia, czyli co studiować?

Cedrik

Recommended Posts

• Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Przed pierwszą sesją usłyszałem tekst: Śpieszmy się kochać pierwszorocznych, tak szybko odchodzą.

Ale w gruncie rzeczy nikt nie został u mnie usadzony. 30 osób samo zrezygnowało. Był tydzień w którym musieliśmy siedzieć od 8 do 20 na uczelni to czekając na egzamin to siedząc w kolejce. Myślę, że wielu może tego nie wytrzymać zwłaszcza gdy jest się zdanym tylko na siebie

• 3 weeks later...
  • 7 months later...

A ja dla równowagi powiem, że lubię sesję nawet. 3 tyg. wolnego od zajęć, kilka razy w tym czasie wbić się w garniak i pójść pozaliczać (albo nie). To nie koniec świata, a u niektórych urasta do takiej rangi niepotrzebnie. Przede wszystkim -> 6-8h snu spokojnego (albo i więcej jak ktoś lubi), coś porządnego zjeść (stejka z kakao itd.). Spacerek co kilka godzin dla relaksu (niby truizmy, ale jakże ważne w rzeczywistości :) ). Nie oszukujmy się - jeśli chodzi o efektywną naukę, to dłużej niż 10h dziennie mija się z celem zupełnie, zarywanie nocy przed egzaminem bezpośrednio to już totalna porażka. Idziemy w bój wypoczęci, szczęśliwi i niezagłodzeni :). Chyba, że do czynienia mamy z tzw. zbójem, komisem czy inną formą ostateczności. W tych warunkach należy nagiąć lekko w/w reguły. Ale w tak zdolnym gronie pewnie do tego nie dojdzie ;)

A wracając do tematu - od 31 stycznia startuje u mnie, 2 egz. (dwu- oraz trzysemestralny przedmiot), niestety tylko jeden w formie ustnej :(.

PS. Przede mną 9 sesja, bez repety i warunków dotychczas, to tak jako pewna rekomendacja do mych słów :P

no to może coś z prawa? Jakby nie patrzeć zdawałem wos więc mógłbym coś chyba znaleźć dla siebie na wydziale prawa i administracji?

Hmm, tylko dobrze by było, żeby ewentualny drugi kierunek jakoś zgrywał się z tym co studiujesz obecnie (wciąż nie wiem co to tak nawiasem ;)).

Studiuję prawo. Jest ciężko, ale da się wytrzymać. Wprawdzie aktualnie mam 9 egzaminów w sesji zimowej, ale jak się uczy w miarę systematycznie, to jest do przeżycia. Na ludzi mogę jedynie narzekać ;)

Chciałem iść na jakiś drugi kierunek z prawa i administracji albo coś z nauk humanistycznych. Co byście polecali?

No fakt, przydałby się drugi kierunek, bo po politologii to ciężko będzie coś znaleźć...

Co powiesz na finanse i rachunkowość? Albo na ekonomię?