Mrozie Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Bardzo ogólny temat dotyczący książek ostatnio czytanych i opinii na ich temat, a więc po prostu: co czytacie? Ja ostatnio miałem okazję zapoznać się z pierwszymi dwoma "Kłamcy" Jakuba Ćwieka i przyznam, że jestem nimi zachwycony. W chwili obecnej oddaje się lekturze tomu III-ego, mam nadzieję, równie dobego. A jak u Was? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Ja aktualnie czekam na "siurprajza" od SJa, miał mi wybrać coś ciekawego w moich klimatach. Poza tym wyszedł już ostatni tom "Wojen Świata Wynurzonego" Troisi także moje obecne czytanie ogranicza się do "oczekiwania na paczkę". W międzyczasie zapoznałam się z "Orkami" Peinkofera. Teraz będę chyba miała więcej czasu na czytanie... przynajmniej na razie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted January 25, 2009 Report Share Posted January 25, 2009 Kończę "Bajki robotów" Stanisława Lema. Później zabieram się za "Wojnę Zombie" Maksa Brooksa, "Lśnienie" Stephena Kinga oraz "Charakternika" Jacka Piekary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szati Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Też czytam akurat Lema tylko, że "Dzienniki gwiazdowe". Ostatnio przeczytałem wszystkie trzy dotychczas wydane części "Oka Jelenia" Pilipiuka i "Achaję" Ziemiańskiego, na którą już dawno miałem ochotę, ale jakoś nie było okazji. Czeka na mnie Gaiman "Chłopaki Ananasiego", a w ogóle z książek czytanych w przeciągu ostatnich miesięcy najbardziej wciągnęło mnie "Imię wiatru" Rothfussa. Czekam na drugą częśc Kronik Królobójcy 8) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Ja również powoli zabieram się za "Imię wiatru". Faktycznie takie dobre? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Halo halo, też bym się chętnie zabrała Może ktoś użyczy, hę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szati Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 tak jak mówiłem, mnie osobiście się bardzo podobała. Jeśli chodzi o historię to jest właśnie coś co lubię - jest wyjątkowo uzdolniony wszechstronnie chłopiec, którego życie w jednej chwili zmienia wydarzenie niesamowite, nawet w świecie magii, w którym rzecz się dzieje. Moja polonistka pewnie powiedziałaby, że jest to powieśc edukacyjna - znaczy się o dojrzewaniu Imię wiatru jest o magii, muzyce, bezdomności, młodzieńczej miłości, problemach finansowych (i nie tylko) młodych i zdolnych sierot ale przede wszystkim o bajce, w którą nie wierzy nikt poza głównym bohaterem, a która to bajka wybiła mu całą rodzinę i przyjaciół. Jego celem jest zemsta.. no, przynajmniej głównym, ale też dosyc odległym celem. kurde, ciężko tak bez spoilerów. poza tym ciekawy sposób narracji w formie wspomnień bohatera, który czasem zdradza odrobinę tego, co będzie dalej, a chwilami takimi aluzjami podnosi napięcie całej historii. W każdym razie ze swojej strony gorąco polecam 8) Edit: książki nie posiadam, zwykle jak chcę przeczytac coś autora, którego nie znam to daję cynka mojej bibliotece Duży uśmiech ale jak wyjdzie druga to zakupie od razu obie Posty połączyłam, jak chcesz coś dopisać, używaj opcji edytowania postów, zamiast pisać jeden po drugim. - Shane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 Brzmi całkiem ciekawie - chyba zainwestuję i kupię sobie te książki. Nie lubię oddawać dobrych książek bibliotece, więc lepiej od razu sprawię sobie swoje, skoro tak zachwalasz Podobne klimaty polecam w "Wojnach Świata Wynurzonego" Licii Troisi, recki mamy na stronie Czekam ze zniecierpliwieniem na trzeci tom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted January 26, 2009 Report Share Posted January 26, 2009 W takim radzie "Imię Wiatru" zostało dokooptowane do listy zakupów na luty A.D. 2009. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zakrzew Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 "Telemagazyn" i "Czas Brodnicy" :+) Tak pol zatem, pol serio. ; p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 Każda lektura rozwija Ważne, żeby 20 minut dziennie, codziennie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted January 27, 2009 Author Report Share Posted January 27, 2009 W międzyczasie zapoznałam się z "Orkami" Peinkofera. I jak? Czujesz lekkie tolkienowe deja vu? :> Czeka na mnie Gaiman "Chłopaki Ananasiego" Gaiman! No właśnie. Co i rusz gdzieś słyszę o Gaimanie, i to w superlatywach, ale nic konkretnego. Możesz przybliżyć jakieś dobre pozycje? Co do Rothfussa, to pamiętam, że dostaliśmy "demko" jego powieśći na Zahconie i było całkiem przyjemne. Ale chyba nie kupie, kryzys gospodarczy panuje niepodzielnie, a jeśli już miałbym coś kupić, to chyba skłaniałbym się jednak ku Wędrowyczowi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 I jak? Czujesz lekkie tolkienowe deja vu? :> Nawet nie lekkie. Od historii świata począwszy, przez zwyczaje Elfów, na poszczególnych wydarzeniach kończąc. Chociaż książka przyjemna, to jednak wydaje się bardziej fanfikiem niż regularną autorską powieścią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szati Posted January 27, 2009 Report Share Posted January 27, 2009 jeśli chodzi o książki Gaimana to do moich ulubionych należą "Nigdziebądź" o alternatywnym mieście pod Londynem i "Księga cmentarna" o chłopcu wychowywanym przez duchy (i nie tylko) na cmentarzu. Aczkolwiek dałbym trochę mniej smutne zakończenie, ale cóż, co kto lubi właśnie to demko z Zahconu zachęciło mnie do przeczytania "Imienia wiatru", a za Wędrowyczem nie przepadam, a juz na pewno nie na tyle, zeby go sobie kupowac. IMHO stosunkowo najsłabsza seria z książek Pilipiuka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted January 28, 2009 Author Report Share Posted January 28, 2009 jeśli chodzi o książki Gaimana to do moich ulubionych należą "Nigdziebądź" o alternatywnym mieście pod Londynem i "Księga cmentarna" o chłopcu wychowywanym przez duchy (i nie tylko) na cmentarzu. Aczkolwiek dałbym trochę mniej smutne zakończenie, ale cóż, co kto lubi Hm, oakzuje się, że jednak miałem niewielką styczność z Gaimanem, a konkretnie z ekranizacją jego "Stardust". Z tego co pamiętam, to po filmie miałem wrażenie, jakby był kręcony na podstawie którejś z baśni Grimm, aniżeli powieści fantastycznej. Ale cóż, będe musiał kiedyś przyjrzeć się bliżej którejś z podanych przez Ciebie pozycji. a za Wędrowyczem nie przepadam, a juz na pewno nie na tyle, zeby go sobie kupowac. IMHO stosunkowo najsłabsza seria z książek Pilipiuka Ja z kolei słyszałem o tej serii sporo dobrego. Trudno mi teraz sądzić, jak przeczytam, będę móhł się wypowiadać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted February 8, 2009 Report Share Posted February 8, 2009 Czytam teraz pierwszy tom "Trylogii Czarnych Kamieni"... powiem wam, że jak na razie nic specjalnego. Kupa dziwnych nazw, dziwacznych rozwiązań i ogólne zamieszanie, nie mam pojęcia o co właściwie chodzi : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Tak jak przystało na trylogię, akcja zapewne rozkręci się w trzecim tomie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szati Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 takie same wrazenie mam zawsze jak czytam Dukaja zeby zaczaic o co tam do konca chodzi musze zwykle przeczytac ksiazke drugi raz, a i wtedy nie wszystko jeszcze jest klarowne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Jak na razie niby łapię ogólny zarys... koncepcję na jaki temat jest ta książka Ale nie jest to lektura łatwa i przyjemna, jak wszystko, co pisane jest za pomocą półsłówek, przenośni i ogólnych utrudnień Niby nie długie (350), ale czcionką uraczyli taką, że chyba z lupą byłoby mi łatwiej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Niby nie długie (350), ale czcionką uraczyli taką, że chyba z lupą byłoby mi łatwiej... Musisz wytknąć to w recenzji! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Nie omieszkam bo naprawdę to mocno utrudnia czytanie, i tak niespecjalnie łatwego tekstu... Taaakie oczy mam po 15 minutach siedzenia nad tym: o takie -> :o Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 Zaczynam "Charakternika" Jacka Piekary, potem przeczytam "Wilki i Orły" Rafała Dębskiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aldarion Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 Czytam "Sługę Bożego" Jacka Piekary. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 Kończę "Córkę Krwawych" Bishop, na stoliku leży kupka w kolejce: Prawa i powinności Pjankowej Taniec nad przepaścią Malinowskiej Wojny... III Troisi Kamień Łez Goodkinda Kolejność przypadkowa, z tym że Goodkind na końcu, bo to nie nowość... Swoją drogą, polecam "Wojny Świata Wynurzonego" III - na okładce jest fragment z recenzji poprzedniego tomu z dopiskiem "EnklawaMagii.pl" jako opiniodawcy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jachoo Posted February 11, 2009 Report Share Posted February 11, 2009 Ja z kolei poczytuje "Mikroekonomię" prof. zw. dr hab. Marka Rekowskiego, ale to dlatego, że muszę :/ Dla przyjemności czytam "Matematykę dla ekonomistów" prof. zw. dr hab. Mariana Matłoki. Przerobiłem tę książkę już kilka razy, i nadal mi sie nie nudzi! Jest w niej tyle magii i potworów-macierzów że nawet najprzedniejszę sagi fantasy mogłyby się zawstydzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts