Honotara77 Posted August 28, 2016 Report Share Posted August 28, 2016 3 minuty temu, Cursian napisał: No niby tak - czego więcej może potrzebować facet? O! jeszcze "dziengi!" (czy jakoś tak) I jeszcze "grudy":) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murky Posted August 28, 2016 Report Share Posted August 28, 2016 Dobre grudy nie są złe, ale wolę dziengi, bo dzięki nim można mieć wszystkie ciekawe rzeczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honotara77 Posted August 28, 2016 Report Share Posted August 28, 2016 6 minut temu, Cursian napisał: Dobre grudy nie są złe, ale wolę dziengi, bo dzięki nim można mieć wszystkie ciekawe rzeczy Jak widać kasa na pierwszym miejscu.Co za czasy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murky Posted August 28, 2016 Report Share Posted August 28, 2016 Zawsze była najwazniejsza. Zasada jest, stety lub niestety, ta sama od zawsze - bogatszy może więcej. W każdym aspekcie, jaki tylko jest w mocy człowieka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honotara77 Posted August 28, 2016 Report Share Posted August 28, 2016 45 minut temu, Cursian napisał: Zawsze była najwazniejsza. Zasada jest, stety lub niestety, ta sama od zawsze - bogatszy może więcej. W każdym aspekcie, jaki tylko jest w mocy człowieka. No tak, kupić da się prawie wszystko....Chyba zagram w totka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted August 29, 2016 Author Report Share Posted August 29, 2016 Dnia 28.08.2016 o 10:22, Cursian napisał: Ja tęsknię za Forgottenami. Zgoda, nie była to Wielka Literatura, ale czytało się fajnie. Na przykład serię Wojna Pajęczej Królowej albo Trylogię Mrocznego Elfa. Teraz tylko to postapo aż do zemdlenia. Forgottenów jest na rynku od cholery i ciut ciut? Ja w sumie ich jakoś strasznie dużo nie przeczytałem, ale fakt, opowieści o Drizzcie wspominam całkiem miło. Z drugiej strony, odkąd ISA padła to chyba już nikt się nimi nie zajmuje. 20 godzin temu, Honotara77 napisał: A ja zaczęłam czytam książkę Dana Simmonsa The fifth heart po rosyjsku, bo u nas jeszcze nie wydano. Czytanie po rosyjsku jest genialne bo np ten ebook kosztuje mnie 10,50 zł To Shane się może do Ciebie uśmiechnie, z tego co pamiętam jest zachwycona Hyperionem i szuka więcej. 19 godzin temu, Cursian napisał: Ja po rosyjsku umiem tylko "patrony", "wpieriod tawariszczi", "za rodinu, za Stalinu", "rzopa", "wodka" i "Putin" Tak mi się przypomniało... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murky Posted August 29, 2016 Report Share Posted August 29, 2016 2 minuty temu, Mrozie napisał: Forgottenów jest na rynku od cholery i ciut ciut? Ja w sumie ich jakoś strasznie dużo nie przeczytałem, ale fakt, opowieści o Drizzcie wspominam całkiem miło. Z drugiej strony, odkąd ISA padła to chyba już nikt się nimi nie zajmuje. Te, co były, to ja już przeczytałem, proszę pana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted August 29, 2016 Author Report Share Posted August 29, 2016 Serio? Wszystkie Cormyry, Evereski itp? Pamiętam, że jeszcze kilka lat temu, kiedy ISA prężnie działała, to w jedynym wówczas wrocławskim Empiku mieli kilka regałów z fantastyki, z czego jeden to praktycznie były same Forgotteny... :o No, może z małą domieszką Dragonlance'a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murky Posted August 29, 2016 Report Share Posted August 29, 2016 Jeśli coś mnie ominęło, to pojedyncze sztuki. Część tych książek nawet dla mnie była ledwo strawna, ale trafiały się perełki. Nieźle wspominam Torującego Drogi i całą tę serię. Fakt, prosta opowieść, ale przynajmniej dobrze napisana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted August 29, 2016 Author Report Share Posted August 29, 2016 Ja znam głównie twórczość Salvatore'a. Z bardziej średnich to chyba pierwsza książka, jaką kupiłem za własna pieniądze, czyli Morze piasków Troya Denninga. Wówczas mi się podobało, bo teren Anauroch nigdy nie był eksplorowany na sesjach, w których uczestniczyłem. Z perspektywy czasu mogę jednak ocenić, że nie jest to książka wyróżniająca się w żaden sposób. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murky Posted August 29, 2016 Report Share Posted August 29, 2016 Salvatore jest niestety bardzo nierówny. Jego trzy pierwsze książki (w chronologii realnej, nie fabularnej) były kiepściutkie, a i te końcowe o walce z orkami pupci nie urywały. Pięcioksiąg Cadderly'ego był niezły, zwłaszcza Kantyczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted August 30, 2016 Author Report Share Posted August 30, 2016 Tak, pamiętam, że czytając kryształowy relikt kilkukrotnie kartkowałem strony w tył, żeby ogarnąć, co się w ogóle dzieje. Strasznie chaotyczna pisanina. Ale już ta Trylogia, w której Drizzt dopiero wydostawał się z Podmroku, wspominam bardzo dobrze. Podobał mi się tamten pamiętnikarski styl. Końcówki o orkach nie znam, ale Kantyczka faktycznie dobra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted September 22, 2016 Author Report Share Posted September 22, 2016 Scalzi był świetny i poszedł w odstawkę. Na tapetę jednak powróciło fantasy, bowiem Moja Miła użyczyła mi pierwszą część Bohatyra Juraja Cervenaka. Ogólnie czyta się fajnie, akcja rozwija się dobrze, tylko to tło historyczne... Powiedzieć, że autor ma bardzo luźne podejście do historii, to jak nic nie powiedzieć. Ale da się to skonsumować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonky Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 23 godziny temu, Mrozie napisał: Scalzi był świetny i poszedł w odstawkę. Na tapetę jednak powróciło fantasy, bowiem Moja Miła użyczyła mi pierwszą część Bohatyra Juraja Cervenaka. Ogólnie czyta się fajnie, akcja rozwija się dobrze, tylko to tło historyczne... Powiedzieć, że autor ma bardzo luźne podejście do historii, to jak nic nie powiedzieć. Ale da się to skonsumować. Mrozie, proszę Cię, powiedz że żartujesz. Ta powieść to niewyobrażalna pomyłka. Nie lubię rozstawać się z książkami, ale to jest jedyne, co sprzedałem z biblioteczki. Brzydki ziomek rusza w pościg za Swoją Ukochaną, która go zlewa. I nagle ŁUBUDUBU, z mgły wychodzi trzech... delikwentów, których tak poruszyła ckliwa opowieść bohatera, że czynią go pięknym, silnym i zdrowym. Naprawdę chciałem to przeczytać, ale wymiękłem gdzieś przy snajperskich strzałach z łuku i zachwytach nad nieskazitelnym charakterem postaci. Już powieści o amerykańskim rycerzu były lepsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murky Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 Gdzie są ci trzej ziomkowie? Mgła u mnie na wsi często, ale nie wyleźli jakoś. Cholerni oszuści. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sonky Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 1 godzinę temu, Cursian napisał: Gdzie są ci trzej ziomkowie? Mgła u mnie na wsi często, ale nie wyleźli jakoś. Cholerni oszuści. Nie masz nieskazitelnego charakteru, przykro mi :| Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murky Posted September 23, 2016 Report Share Posted September 23, 2016 Jak nie mam, karwia?! Niech no tylko widły znajdę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted September 27, 2016 Author Report Share Posted September 27, 2016 Dnia 23.09.2016 o 12:20, Sonky napisał: Mrozie, proszę Cię, powiedz że żartujesz. Ta powieść to niewyobrażalna pomyłka. Nie lubię rozstawać się z książkami, ale to jest jedyne, co sprzedałem z biblioteczki. Brzydki ziomek rusza w pościg za Swoją Ukochaną, która go zlewa. I nagle ŁUBUDUBU, z mgły wychodzi trzech... delikwentów, których tak poruszyła ckliwa opowieść bohatera, że czynią go pięknym, silnym i zdrowym. Naprawdę chciałem to przeczytać, ale wymiękłem gdzieś przy snajperskich strzałach z łuku i zachwytach nad nieskazitelnym charakterem postaci. Już powieści o amerykańskim rycerzu były lepsze. Zależy jak na to spojrzeć. Jeśli patrzeć jak na typową fantastykę, no to cóż, masz rację, średnio się to kupy trzyma. Mam jednak wrażenie, że Cervenak pisał tę książki w konwencji byliny, staroruskiego eposu, z którymi siłą rzeczy autor musiał się zapoznać, bo Powieść lat minionych jest w tej książce bardzo żywa. A tam nie takie rzeczy się działy, jak snajperskie strzały z łuku. Irytuje mnie za to brak konsekwencji przy postaci Jegora. Chłop raz jest uber-chrześcijanski, raz podchodzi do swojej wiary w typowy dla pogan, pragmatyczny sposób. To trochę nie trybi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monet24 Posted October 17, 2019 Report Share Posted October 17, 2019 Uwielbiam rap więc nie dawno przeczytałem autobiografię rapera O.S.T.R Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adeptus Posted May 11, 2020 Report Share Posted May 11, 2020 Teraz czytam "Hiperprzestrzeń" Michio Kaku, profesora fizyki. Okazuje się, że wszechświat prawdopodobnie ma więcej wymiarów niż trzy - cztery, licząc czas - a konkretnie ma ich dziesięć i nie są to jakieś majaczenia njuejdżowców tylko wynika to po prostu z fizyki (okazuje się, że różne zjawiska fizyczne łatwiej wytłumaczyć, a wzory działają lepiej, kiedy się przyjmie, że wszechświat ma właśnie 10 wymiarów). Gołym okiem nie jesteśmy w stanie postrzegać 6 pozostałych, tak jak płaska dwuwymiarowa istota nie byłaby w stanie widzieć w trójwymiarze, ale one są. Stąd też takie cyrki jak np. teleportacja są teoretycznie możliwe, tylko po prostu brakuje nam źródeł energii wystarczająco wydajnych, by w praktyce je stosować. Zagadnienie samo w sobie bardzo ciekawe, ale kiedy autor przechodzi przez różne teorie fizyczne z wzorami, może to być męczące i niezrozumiałe dla laika (jakim jestem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted May 25, 2020 Author Report Share Posted May 25, 2020 @Adeptus ciekawe. Myślałem parokrotnie o podejściu do książek Kaku, ale zawsze wybierałem coś innego. Trochę chyba z obawy, że - tak jak mówisz - też jestem laikiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aniolbezserca Posted January 21, 2021 Report Share Posted January 21, 2021 Kompania Spadochronowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted January 27, 2021 Author Report Share Posted January 27, 2021 O, a do mnie idzie egz. recenzencki Czarnej Góry Pilipiuka, więc szykuje się kawał dobrej lektury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts