Jump to content

Co czytacie?

Mrozie

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Ostatnio jestem po lekturze "Płomień i krzyż" Jacka Piekary i muszę z przykrością stwierdzić, że książka nie przypadła mi do gustu. Fakt historia jest ciekawa, ale szukałem jakiś większych powiązań z fabułą. Myślałem, że będzie coś na temat Jezusa, który zszedł z krzyża ( jak napisano z tyłu) a tymczasem jest to zwykłe fantasy bez elfów i krasnoludów. Tyle, że zamiast mówić rzucił czar mówią rzucił błogosławieństwo.

Wydaje mi się, że kolo bardzo ściąga za Sapkowskim. Ogólnie można dojść do wniosku, że polscy pisarze to erotomani  :)

Myślałem, że będzie coś na temat Jezusa, który zszedł z krzyża ( jak napisano z tyłu) a tymczasem jest to zwykłe fantasy bez elfów i krasnoludów. Tyle, że zamiast mówić rzucił czar mówią rzucił błogosławieństwo.

O tym traktują 4 tomy opowiadań - "Płomień i krzyż" jest ich prequelem, swoistym intro do postaci Mordimera. Co do samej fabuły, to po przeczytaniu łatwo zauważyć, że to dopiero tom I - znajdujące się w nim opowiadania to zaledwie zawiązanie dalszej akcji, która zapewne będzie miała miejsce w tomi e II. Osobiście, czekam nań z niecierpliwością. ;)