Wuja Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Nie rozumiem, na każdym szanowanym forum znajduje się taki temat do nabijania postów. Zaczynając ode mnie, kiedyś byłem wielkim fanem metalu, teraz to siedzę raczej w klimatach rocka progresywnego ( Riverside, Porcupine Tree, Pain of Salvation itp.) Nie pogardzę dobrym pop-rockiem w stylu Dave Matthews Band. Inspiruje mnie eksperymentalna muza w wykonaniu Ulver czy Arcturus. Urzeka mnie poezja śpiewana w wykonaniu Turnau'a i SDMu. Czasami posłucham starego dobrego thrashu, czyli jakieś Metalliki, Slayery i inne Exodusy. A jak to wygląda u Was? Jakie są wasze preferencje muzyczne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 W offtopie postów sobie nie ponabijasz mój drogi Liczniki tutaj są "out of order":P A co do muzyki: progresywny rock to jest to Ogólnie rockowe klimaty są mi bliskie. Scorpions, Porcupine Tree, Pink Floyd. Ale lubię też czasem posłuchać muzyki samej w sobie, np dziełek Hansa Zimmera, Howarda Shore'a czy Klausa Badelta, Kronos Quartet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Generalnie słucham Slipknota, Mojej Mamy i Slipknota. A no i zapomniałbym o Slipknocie. A jak nie słucham Slipknota, to (patrząc na plakaty w pokoju): Metallica, Soulfly, Sepultura, Marilyn Manson, Rammstein i Stone Sour. Plus całe mnóstwo shitu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Metallice tak po trosze. Ale Rammsteina kiedyś słuchałam całkiem sporo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JayL Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 In Flames, System of a Down, stary Linkin Park, Hunter, Vader, Disturbed, trochę Slipknota, Metallicy, Sabatonu, Nightwisha i trochę innych zespołów, których znam parę piosenek, acz ich nazw zapomniałem. O, Tenacious D jeszcze. Ogólnie rock/metal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jachoo Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 za długo by wymieniać.... http://www.lastfm.pl/user/buzt4rd/charts?subtype=artists moje konto (współdzielone z kumplem, który jest odpowiedzialny za layout. Muzyki słuchamy tej samej [bo, chcąc nie chcąc, mieszkamy razem]) aktualnie mam(y) zajawke na metal > Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Przeglądając Twój profil Jachoo, odkryłem Aphex Twina. Również się przy tym piorę ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 IDZIEMY KIJEM MIESZAĆ PIACH!!! NIE PIERDNE NA TWARZ, CHCE BYĆ OBIEKTEM FLASH! * * - Behemoth wersja alternatywna -> KLIK ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Bananem nie baranem, idziemy cicho. To się nazywa przekaz (Joke). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted March 17, 2009 Report Share Posted March 17, 2009 Przynajmniej coś rozumiem, bo niestety (a może nawet lepiej właściwie) z growlowania Nergala nie jestem w stanie nic wysłuchać :/ : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Superkarpik Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 ja z rocka słucham jedynie linkin park A poza tym lubię hip hop zarówno polski jak i eminema i 50 centa Czasem posłucham preasleya lub beatelsów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuja Posted March 18, 2009 Author Report Share Posted March 18, 2009 Przeróbki niezłe, należy jednak pamiętać, że Behemoth to najbardziej rozpoznawalny polski wykonawca muzyczny poza granicami naszego kraju, a do tego jako jedyny polski zespół został sklasyfikowany na 149 miejscu na liście Billboard'u. ( po wydaniu 'The Apostasy' w 2007r. ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 Co do tej rozpoznawalności to bym się kłócić czy Vader nie jest popularniejszy poza granicami RP. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuja Posted March 18, 2009 Author Report Share Posted March 18, 2009 Vader to melodia przeszłości, może jeszcze 5 lat temu byli popularniejsi, teraz palmę pierwszeństwa dzierży Behemoth. Wystarczy spojrzeć na liczbę sprzedawanych płyt. Tak jak Vader nagrywa od jakichś 15 lat ciągle to samo, tak Behemoth z każdą swoją płytą wprowadza powiew świeżości, w tak hermetycznym rodzaju muzyki, jakim bez wątpienia jest death metal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 hehe Nergal nigdy nie wygląda "świeżo" w teledyskach ;D A co do ich popularności i tego, że są znani na świecie bardziej niż u nas w Polsce, to wiem i pamiętam o tym. Ale wystarczy, że przeslucham te przeróbki i czuję młot pneumatyczny w mózgu :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 Vader to melodia przeszłości, może jeszcze 5 lat temu byli popularniejsi, teraz palmę pierwszeństwa dzierży Behemoth. Wystarczy spojrzeć na liczbę sprzedawanych płyt. Oj. IHMO: nie tędy droga. Np. Black Sabbath nie wydaje NOWYCH płyt od ponad dekady (oprócz kompilacji hitów) a jest kultową, bardzo popularną kapelą. Po prostu jest w świadomości słuchaczy.Vader jest inspiracją dla amerykańskich popularnych i uznany zespołów, np. Eagles of Death Metal. Więcej [move]>>>[/move]TUTAJ[move]<<<[/move]. Na zachodzie Vader był "pierwszy", otworzył drzwi dla Behemotha. Kto będzie następny? Może Unsun. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuja Posted March 18, 2009 Author Report Share Posted March 18, 2009 Okej, okej, masz sporo racji w tym czym piszesz, jednak uważaj z tym porównaniem do Black Sabbath. Vader nigdy nie był prekursorem stylu, za którym podążały tysiące kapel na całym świecie. Popularność pozostaje na stałym poziomie ( lub nawet się zwiększa) na przestrzeni lat tylko w przypadku zespołów określanych szumnie mianem 'kultowych'. W przypadku innych, przychodzi i odchodzi często nie pozostawiając w świadomości słuchaczy żadnych śladów. Behemoth jest teraz na fali wznoszącej, zobaczymy, jak to będzie wyglądało za jakieś 10 lat. Niestety, problemem Vadera jest to, że zbyt duże piętno na twórczości zespołu odciska jego założyciel, Peter. Innymi słowy, jak już wspomniałem wcześniej, od jakiś 15 lat zespół bazuje na sprawdzonych patentach, 'zjadając własny ogon'. ( znamienne jest, że niedawno cały skład im się posypał) 'Eagles of Death Metal' uznanym zespołem? Bez przesady. Unsun jako kolejny znany polski zespół na świecie? Wybierz się kiedyś na koncert i zobacz, jaką Aya jest fatalną frontmanką i wokalistką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted March 18, 2009 Report Share Posted March 18, 2009 Eagles of Death Metal, może nie są legendą pokroju Metalliki, czy wspomnianego już Black Sabbath, ale są ważnym i popularnym zespołem w niektórych kręgach. Co do Unsunu nie byłem nigdy na ich koncercie, ale z ich wypowiedzi wynika, że zamierzają podbić cały świat Zweryfikuje ich rynek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Superkarpik Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 słuchacie death metalu ? Czy tego woogle da się słuchać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Moim zdaniem nie, ale znam ludzi, którzy się uczą przy tym Dla mnie to niepojęte, ale skoro oni to potrafią, tzn że da się tego słuchać... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuja Posted March 19, 2009 Author Report Share Posted March 19, 2009 słuchacie death metalu ? Czy tego woogle da się słuchać? Łamię zasadę, że na pytania retoryczne nie odpowiada się. Muzyka jak każda inna, wszystko zależy od preferencji odbiorców. Kiedyś słuchałem dość sporo, ale z każdym rokiem moje gusta wędrują w stronę coraz 'lżejszej' muzyki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JayL Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 słuchacie death metalu ? Czy tego woogle da się słuchać? A czemu nie? Ciekawy jestem, czemu nikt tak nie reaguje np. na techno, w którym często jest w kółko to samo, i jeszcze bez żadnego ładu. Co do Vadera - od początku nic nie zmienili? Hmm... specem nie jestem, mam i znam tylko 2 płyty [De Profundis i Impressions in Blood], ale są one imo diametralnie różne. Nawet wokal inny. Tak na marginesie "wielkie" De Profundis, średnio mi się podoba, IiB lepsze. A nauka przy metalu jest bardzo efektywna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 A czemu nie? Ciekawy jestem, czemu nikt tak nie reaguje np. na techno, w którym często jest w kółko to samo, i jeszcze bez żadnego ładu. Ja reaguje tak na techno !! : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 A pro po Techno: >>>TUTAJ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Superkarpik Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 Techno też jest muzyką odtwórczą, ponieważ tak naprawde nie potrzeba do tego żadnego talentu, tylko komputer, dobry program muzyczny. Muzyka death metalowa jest o tyle inna, że teoretycznie nie można czasami zrozumieć o czym wogóle wokaliści śpiewają ( jeśli woogle śpiewają, a nie ryczą) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts