Shane Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 ?eby nieco urozmaici? nasze rozmowy na temat literatury, otwieram quiz z wiedzy o twórczo?ci Mistrza Tolkiena. Z uwagi, ?e to pierwszy na forum EM quiz, szczegó?owo opisz? jego form?. Prosz?, zanim we?miesz udzia? w tym w?tku, przeczytaj zasady zabawy Zasady: -Pytanie jest wa?ne 3 doby. Je?eli w tym czasie nie padnie odpowied?, pytanie odchodzi w niebyt, a ka?dy mo?e zada? nowe, zgodnie z zasad? kto pierwszy, ten lepszy. -Je?eli znasz odpowied?, a z jakiego? powodu nie jeste? w stanie wymy?li? kolejnego pytania, mo?esz poinformowa? innych, ?e pytanie "oddajesz". Wówczas równie? dzia?a zasada wymieniona powy?ej. -Postaraj si? zaznaczy? jako? (najlepiej tak, jak w pierwszych postach) pytanie i odpowied?, np. kolorem. Sam quiz wygl?da tak: [glow=green,2,300]-> [/glow]post 1: pada pytanie [glow=green,2,300]-> [/glow]post 2: odpowied? [glow=green,2,300]-> [/glow]gdy odpowied? padnie, zadaj?cy pytanie ma obowi?zek poinformowa? odpowiadaj?cego o jej poprawno?ci lub nie. UWAGA: Odpowiedzi potwierdzamy TYLKO za po?rednictwem PMów lub za pomoc? edycji posta z pytaniem. NIGDY przez nowy post. [glow=green,2,300]-> [/glow]otrzymawszy potwierdzenie, uczestnik EDYTUJ?C post ze swoj? odpowiedzi?, zadaje pytanie. NIE tworzy nowego posta. To wa?ne, by nie powstawa?o zamieszanie i niepotrzebne posty typu "ok, poprawnie". Ad rem: Na pocz?tek co? ?atwego [glow=red,2,300]P:[/glow] Gdzie Frodo zobaczy? po raz pierwszy Gimlego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 Hmmm.... Na naradzie w Domu Elronda w Rivendell (Narada wy?oni?a Dru?yn? Pier?cienia). /Haha Zgad?em teraz moja kolej. Jak mia? na imi? brat pierwszego króla Numenoru? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted February 15, 2008 Author Report Share Posted February 15, 2008 [glow=green,2,300]O:[/glow] Zabi?e? mi ?wieka troch?, ale zdaje si?, ?e ju? wiem Masz na my?li Elronda Dosta?am potwierdzenie, wi?c zadaj? kolejne pytanie. [glow=red,2,300]P:[/glow] Kto nie znika?, gdy zak?ada? na palec Pier?cie? W?adzy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Superkarpik Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 Sauron ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 "Hobbici dopiero po chwili zorientowali si? ?e nie sta?o si? nic niezwyk?ego. Tom nie znikn??" Tom Bombadil oraz Sauron. 2:1 Zaraz zadam pytanie. Ju? Mam! Kto i Gdzie Zabi? Sarumana? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted February 15, 2008 Author Report Share Posted February 15, 2008 [glow=green,2,300]O:[/glow] Sarumana zabi? Grima Smoczy J?zyk, a sta?o si? to w Shire. [glow=red,2,300]P:[/glow] Kto i w jakiej rzece znalaz? Jedyny Pier?cie?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted February 15, 2008 Report Share Posted February 15, 2008 Déagol wy?owi? z Jedyny Pier?cie? z dna Anduiny. No co? prostszego: Ilu by?o Nazgûli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Superkarpik Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 9 nazguli. moje pytanie brzmi: Jak mia? na imi? dziadek Boromira? Prosz?, ?eby?cie zaznaczali odpowied? i pytanie kolorem, zgodnie z zasadami z pierwszego postu - Shane Chodzi?o mi o Etkeliona II. corect!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markusz Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 Który :>? ze strony ojca by? to Etkelion II z dynastii namiestników , ze strony matki Adrahil, ksi??? Dol Amrothu sory zagapi?em sie Teraz trudniej - prosz? poda? imi? ostatniego najwy?szego króla Noldorów w ?ródziemiu. shane - szacun nastpne pytnie prose Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted February 17, 2008 Author Report Share Posted February 17, 2008 [glow=green,2,300]O:[/glow] Pewno?ci nie mam, ale spróbuj?. Gil-galad? Ok, Markusz. To zadaj? kolejne pytanie. [glow=red,2,300]P:[/glow] Jakie pokrewie?stwo ??czy?o Golluma z Deagolem? EDIT: Pud?o Karpiku, to nie to EDIT2: Markusz, ok. pytanie jest twoje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Superkarpik Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 byli bra?mi OMG co to za kolor, nic nie widz? zmieni? na co? bardziej czytelnego - Shane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markusz Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 byli kuzynami :> oddaje pytanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted February 19, 2008 Author Report Share Posted February 19, 2008 Dobrze skoro oddajesz, to ja przejm?... Co mam w kieszeni? ;> ... ?art. A na powa?nie, dam co? ?atwego. [glow=red,2,300]P:[/glow] Ile by?o wszystkich pier?cieni? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jachoo Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 O: By?o ich w sumie 20 P: Ile z?bów mia? Gollum? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted February 19, 2008 Author Report Share Posted February 19, 2008 [glow=green,2,300]O:[/glow] Ha! 6 z?bów mia?! [glow=red,2,300]P:[/glow] Kogo nazywano Ojcem Smoków? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jachoo Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 O: Nazywano tak Glaurunga P:Co w sindari?skim oznacza "Gondor"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted February 19, 2008 Author Report Share Posted February 19, 2008 [glow=green,2,300]O:[/glow] Kraj Kamieni / Kamienny Kraj [glow=red,2,300]P:[/glow] Jakie imi? nadano Aragornowi, kiedy s?u?y? Ekthelionowi II? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 Orze? Gwiazdy czyli Thorongil. Kto zabi? Smauga? Podaj pe?n? nazw? istoty. Uznaj? chod? chodzi?o mi o nazw?: Bard I ?ucznik Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markusz Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 Bard, syn Branda z Miasta na Jeziorze Esgaroth. by? cz?owiekiem, przedstawicielem plemienia z Dali, z rodziny ludów Nortyjskich, spokrewnionej z Easterlingami. Nie wiem co mozna o nim wiecej napisac zeby byla pelna nazwa ;p Skoro juz mowa o plemionach to jak nazywane by?y trzy plemiona ludzi, które w pierwszej erze przyby?y do Beleriandu i da?y pozniej poczatek Ludziom z Zachodu? Chodzi mi o nazwe okreslajaca wszystkie trzy plemiona a nie poszczegolne nazwy poszczegolnych ludow Prawid?owo Jachoo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jachoo Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 O: Nazywano ich Edainami (Atani). P: Którym z kolei królem Rohanu zosta? Eomer? Markusz-prawid?owo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markusz Posted February 21, 2008 Report Share Posted February 21, 2008 osiemnastym kim s? Dzieci Iluvatara i co si? z nimi stanie po Dope?nieniu si? Czasu chodzi?o mi raczej o to ze razem zaspiewaja Pie??, aczkolwiek niedok?adnie okresli?em o co mi chodzi, wiec uznaje (mimo tezgo ?e nie wymieni?es krasnoludów, które na koncu zostana przez Eru uznane za swoje dzieci) odpowiedz Jedi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted February 23, 2008 Report Share Posted February 23, 2008 Dzieci Iluvatara to Elfy i Ludzie. Nie jest do ko?ca jasne Co b?dzie si? dzia?o z Lud?mi na ko?cu czasów, natomiast wszyscy Elfowie przejd? do Valinoru? Trudne pytanie, pokroju kim by? Tom Bambadil... No dobra, jest te? teoria ?e by? to sam Eru... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markusz Posted February 23, 2008 Report Share Posted February 23, 2008 Tom Bombadil by? z ca?? pewno?ci? Majarem, jednak niewiadomo pod którym Valarem s?u?y? i jakie by?o jego zadanie. Podejrzewam ?e móg? nale?e? do wielkiej grupy duchów które kszta?towa?y Ard? u jej zarania i nie wróci?y pó?niej na Almaren ani do Valinoru, podobnie jak Meliana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted February 24, 2008 Report Share Posted February 24, 2008 No dobrze, skoro nikt nie udzieli? prawid?owej odpowiedzi na pytanie Markusza a up?yn??y trzy doby zadaj? pytanie: Kto Dzier?y? Elfie Pier?cienie W?adzy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted February 24, 2008 Author Report Share Posted February 24, 2008 [glow=green,2,300]O:[/glow]Narya by?a w posiadaniu Gandalfa, Nenya - Galadrieli, Vilya - Elronda. [glow=red,2,300]P:[/glow] Jak nazywano orków, którzy nie l?kali si? blasku s?o?ca? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts