Jump to content

Co polecilibyście komuś chcącemu zacząć przygodę z fantastyką?

Matimak

Recommended Posts

• 3 weeks later...
  • Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Problem z HP jest taki, że jakiego by kryterium nie przyjąć, to jednak to JEST fantastyka. Urban fantasy jakich wiele, z tym, że wypromowane do rangi współczesnego dzieła wszechczasów.

Komuś, kto chce zacżąć przygodę z fantastyką, raczej bym tego nie polecił... ja sam zacząłem to czytać, kiedy jeszcze nie miałem pojęcia o rozwarstwieniu literackich gatunków i przeczytałem, bo "wszyscy czytali". Dopiero po paru tomach doszedłem do tego, że to odsmażony kotlet i jest na rynku sporo o wiele ambitniejszej literatury.

• 1 year later...
  • 6 months later...
  • 1 year later...

ja czytałam władcę pierścieni w wieku bagatela 10 lat, dłużył mi się strasznie. zacznij od zmierzchu, albo lepiej intruza. jeśli przebrniesz jesteś hardcorowym koksu.

gdybym najpierw przeczytala Zmierzch zniechecila bym sie od razu do takich ksizek

Ja zaczynałem od wiedźmińskiego pięcioksięgu, ale nie wiem czy to dobra rzecz na start.

Saga jest świetna, ale historia poważna i dorosła. Potem, gdy sięgnałem po Hobbita wydał mi się zbyt infantylny. Władca pierścieni jest już mniej młodzieżowy. A ostatnio zaczałem czytać Grę o tron Martina. Zmiażdzyła mnie. Jak mówi młodzież wgniotła mnie w fotel :D

Choć ksiażka nie jest łatwa, jest mnóstwo postaci i trzeba to sobie wszystko poukładać, ale zdecydowanie warto!

• 2 years later...