Ramdoks Posted February 2, 2011 Report Share Posted February 2, 2011 Ja swoją przygodę z fantastyką zacząłem czytając jakiś zbiór Baśni Kaukaskich, lecz dopiero Harry Potter którego do dziś dobrze wspominam rozbudził we mnie prawdziwą pasję. ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Problem z HP jest taki, że jakiego by kryterium nie przyjąć, to jednak to JEST fantastyka. Urban fantasy jakich wiele, z tym, że wypromowane do rangi współczesnego dzieła wszechczasów. Komuś, kto chce zacżąć przygodę z fantastyką, raczej bym tego nie polecił... ja sam zacząłem to czytać, kiedy jeszcze nie miałem pojęcia o rozwarstwieniu literackich gatunków i przeczytałem, bo "wszyscy czytali". Dopiero po paru tomach doszedłem do tego, że to odsmażony kotlet i jest na rynku sporo o wiele ambitniejszej literatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
meglau7 Posted March 22, 2012 Report Share Posted March 22, 2012 ja czytałam władcę pierścieni w wieku bagatela 10 lat, dłużył mi się strasznie. zacznij od zmierzchu, albo lepiej intruza. jeśli przebrniesz jesteś hardcorowym koksu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Honotara77 Posted October 3, 2012 Report Share Posted October 3, 2012 Ja zaczynałam od cyklu Herberta o Diunie, Aasimowa i cyklu Rama Clarka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
glow Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 ja czytałam władcę pierścieni w wieku bagatela 10 lat, dłużył mi się strasznie. zacznij od zmierzchu, albo lepiej intruza. jeśli przebrniesz jesteś hardcorowym koksu. gdybym najpierw przeczytala Zmierzch zniechecila bym sie od razu do takich ksizek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karrnowak Posted May 24, 2014 Report Share Posted May 24, 2014 Najpierw HP i Tolkien obowiązkowo. Jak komuś książki się dłużą to raczej czytelnikiem wielkim nie zostanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NoBieski1 Posted May 25, 2014 Report Share Posted May 25, 2014 Ja zaczynałem od wiedźmińskiego pięcioksięgu, ale nie wiem czy to dobra rzecz na start. Saga jest świetna, ale historia poważna i dorosła. Potem, gdy sięgnałem po Hobbita wydał mi się zbyt infantylny. Władca pierścieni jest już mniej młodzieżowy. A ostatnio zaczałem czytać Grę o tron Martina. Zmiażdzyła mnie. Jak mówi młodzież wgniotła mnie w fotel Choć ksiażka nie jest łatwa, jest mnóstwo postaci i trzeba to sobie wszystko poukładać, ale zdecydowanie warto! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas Posted June 29, 2016 Report Share Posted June 29, 2016 Każdy powinien zapoznać sie z Tolkienem zdecydowanie, ja tak zaczynałem i dzięki temu urodziła się moją miłość do fantastyki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts