Jump to content

R.A. Salvatore

Maciek

Recommended Posts

Wchodz?? w dzia? 'literatura' i nie spostrzeg?em tematu odno?nie Salvatore. Dziwi mnie to, bo jednak od wielu lat jest on jedyn z lepiej sprzedaj?cych si? 'fantastyków', a o Drizzcie mówi si? bardzo du?o. Dla mnie jest on klasykiem gatunku, jak dla cRPGów Baldur's Gate. Obecnie zacz??em szóst? cz??? przygód Drizzda Do'Urdena.

Dla mnie Rob Salvatore jest pisarzem..bardzo kontrowersyjnym. Potrafi po doskona?ym tomie napisa? bardzo kiepsk? ksi??k? (4 cz??? 'Kryszta?owy Relikt'). Dodatkowo, jego ksi??ki..s? bardzo dziecinne. Drizzt mimo wszelkich niepowodze?, stosie przeciwników i tak zawsze wyjdzie bez szwanku. Tak, jest to 'heroic fantasy', ale mnie to bardzo razi. Gdyby nie posta? Artemisa Entreriego, sko?czy?bym czyta? Rob'a po 4 tomie Drizzta.

Nie mog? porówna? go chocia?by do Tolkiena czy Andrzeja Sapkowskiego, bo przyznam, ?e nie czyta?em :|. Od jakiego? czasu mam w planach przeczytanie 'W?adcy Pier?cieni' i 'Wiedzmina', ale najpierw musz? sko?czy? wszystkie tomy Legendy Drizzta, które posiadam w domu.

Mo?e czyta? kto? z Was, sag? 'Najemnicy' ? Szczerze mówi?c nie mog? si? doczeka?, a art z trzeciej cz??ci figuruje u mnie jako tapeta na pulpicie. Ach ten Artemis...

Dla mnie Rob Salvatore jest pisarzem..bardzo kontrowersyjnym. Potrafi po doskona?ym tomie napisa? bardzo kiepsk? ksi??k? (4 cz??? 'Kryszta?owy Relikt').

Tu si? mylisz. "Kryszta?owy Relikt" by? pierwsz? ksi??k? napisan? przez Salvatore'a, za? Trylogia Mrocznego Elfa, która w ostatniej reedycji ksi??ki dosta?a numerki I, II i III zosta?a napisana po Trylogii Doliny Lodowego Wichru, której przypisano numerki IV, V i Vi, poniewa? akcja tej pierwszej przyjmuje form? retrospekcji - zosta?a jednak napisana po Trylogii DLW i dlatego obie trylogi? tak bardzo ró?ni? si? stylem. Jak na pierwsz? ksi??k? Salvatore'a, "Kryszta?owy Relikt" jest ca?kiem niez?y imo. ;)

Dodatkowo, jego ksi??ki..s? bardzo dziecinne.

I tu si? te? nie zgodz?. Ksi??ek Salvatore'a, jak zreszt? i wszystkich innych, nie mo?na odbiera? tylko w sposób dos?owny. Ksi??ki Salvatore'a nie s?u?? tylko opowiedzeniu historii pewnego mrocznego elfa, który po trupach wrogów brnie w?a?ciwie do nik?d, przy okazji broni?c praworz?dno?ci ile tylko si? da. W ksi??kach Salvatore'a niejednokrotnie mo?na odnale?? motywy przewijaj?ce si? przez dzie?a innych pisarzy; dla przyk?adu mo?na poda? tu motyw nostalgii, bardzo modno zaakcentowany w tomie "Wygnanie", czy cho?by wszechobecny motyw rasizmu - wszak Drizzt nie mo?e sobie znale?? miejsca na powierzchni w?a?nie z powodu koloru skóry.

Reasumuj?c: to, ?e Salvatore nie eksponuje pewnych "g??bszych" motywów tak dosadnie jak np. Sapkowski, nie znaczy, ?e ich nie ma.

Micha?, gdyby nie pi?te cz???, to nie czyta?bym dalej. Do tych lepszych to mog? zaliczy? zdecydowanie 1,3,5. Za co ceni?? Pierwsza cz??? to zapozanie si? z bardzo ciekawym ?wiatem drowów, ich kultur? i zachowaniami. Opis miejsca, Drizzta tutaj jeszcze ma?o, cz??c trzecia..bardzo fajna posta? Tephanisa i my?liwego z wioski. Cz??? pi?ta..no to tak jak napisa?em w poprzednim po?cie - g?ównie posta? Entreriego, i walka Drizzt + skrytobójca przeciwko Duergarowie.

Ksi??ki Salvatore s? bardzo liniowe. Niektóre momenty s? naprawd? nie do zniesienia. Tylko wiedza, ?e zaraz b?dzie co? lepszego, musi byc zatrzymuje mnie przy jego twórczo?ci.

Ustawi?bym go ko?o Davida Gemmella, nawet troszk? za nim.

Z kolei mnie si? podoba trylogia Klingi ?owcy(2 cz??ci po polsku, ostatnia po angielsku). Jako? styl pisania Salvatore'a przypad? mi do gustu i z ch?ci? przeczyta?em ksi??ki par? razy. Ale jak wiadomo s? gusta i gu?ciki, wi?c nie ka?demu si? podoba jego styl.

Reasumuj?c: to, ?e Salvatore nie eksponuje pewnych "g??bszych" motywów tak dosadnie jak np. Sapkowski, nie znaczy, ?e ich nie ma.

Podpisuje si? pod tym obiema ?apkami :)

• 3 months later...