Jump to content

Recommended Posts

Turówka wymagająca małpiej zręczności.

Gra prowadzi za rączkę casuali, a dla hardcorowców ma opcjonalnych bossów o nieziemskiej skali trudności

Tytuł z niezwykle rozbudowanymi mechanikami dającymi ogromne pole do tworzenia synergii, które można kompletnie olać, by przejść grę ;) 

Do bólu liniowy RPG, który potrafi zaintrygować fabułą.

Artystyczne postapo niebędące kolejnym generyczym uniwersum fantasy w którym NPC na początku biją patykiem i zardzewiałym mieczem gobliny.

Kapitalna oprawa graficzna i dźwiękowa 

• Like 1
https://enklawanetwork.pl/forum/temat/5744-clair-obscur-expedition-33/

• 4 weeks later...
  • 4 months later...
W dniu 2.07.2025 o 21:35, aniolbezserca napisał:

Turówka wymagająca małpiej zręczności.

Gra prowadzi za rączkę casuali, a dla hardcorowców ma opcjonalnych bossów o nieziemskiej skali trudności

Tytuł z niezwykle rozbudowanymi mechanikami dającymi ogromne pole do tworzenia synergii, które można kompletnie olać, by przejść grę ;) 

Do bólu liniowy RPG, który potrafi zaintrygować fabułą.

Artystyczne postapo niebędące kolejnym generyczym uniwersum fantasy w którym NPC na początku biją patykiem i zardzewiałym mieczem gobliny.

Kapitalna oprawa graficzna i dźwiękowa 

Jako czytelnik, podoba mi się, jak ta recenzja oddaje brutalnie liniową grę RPG, która nadal nagradza mistrzostwo, opcjonalnych bossów i artystyczny klimat postapo.

• 2 weeks later...

Tak, warto spróbować, bo E33 to świetna gra, która wg mnie wniosła powiew świeżości do RPG. Natomiast jeśli chodzi o TGA to wg mnie znaczy obecnie tyle samo co Złota Piłka - festiwal kolesiostwa. Jeśli w kategorii najlepsze RPG znalazło się w tym roku takie barachło jak Avowed i żadnego wyróżnienia nie zdobył KCD2, a dwa lata temu nominowany w tej kategorii był niegrywalny Starfield, to wiarygodność tego konkursu jest żadna.

E33 można szybko przejść jeśli nie będziesz zbytnio odchodził od głównego wątku (a przez dłuższy czas gra ciągnie gracza za rączkę) i nie będziesz bawić się w grindowanie.

Na normalnym poziomie trudności miałem problem dopiero pod koniec gry, bo wyczaiłem jak używać jednego z dość istotnych elementów mechaniki (innymi słowy przeszedłem grę jak mój stary z memów, który dopiero na przedostatniej mapie zapytał  czy da się grać z inną bronią niż pistolet xD)

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

też tak zwykle robię, ale w E33 początkowo nie ma zbytnio gdzie gmerać - rozgrywka jest liniowa z paroma zadaniami pobocznymi. Dopiero jakoś w połowie  otwiera się sporo nowych możliwości. Z drugiej strony kwestia czy chce Ci się męczyć z podocznymi walkami, które wymagają długiego przeklikiwania walk, bo masz słabe postacie.