Mrozie Posted December 2 Report Share Posted December 2 Długo to trwało. Bardzo długo. Większość pewnie straciła już nadzieję lub w ogóle zapomniała o istnieniu naszej Enklawy. Niemniej stało się - po wielu zawiejach i zawieruchach w miniony weekend EnklawaNetwork.pl wystartowała w odświeżonej odsłonie, choć w wersji, którą nadal nazywam betą. Co się zmieniło? Zasadniczo to ewolucja, a nie rewolucja, dlatego artstyle pozostał mniej więcej ten sam. Największe zmiany zaszły w UX-ie. Po pierwsze, górny pasek został rozszerzony, by ułatwić przełączanie się pomiędzy różnymi sekcjami. Po drugie, i są to chyba największe zmiany, najbardziej popularna sekcja - czyli poradniki - doczekała się "pływającego" panelu bocznego (na desktopie) i statycznego, lecz łatwo dostępnego manu na górze strony (na urządzeniach mobilnych). To powinno zaadresować podstawowy problem nawigacyjny Enklawy, bowiem nasi użytkownicy częśto czytają zaledwie 1-2 artykuły i wychodzą. Być może ułatwienie nawigacji zachęci do dalszej eksploracji serwisu. Po trzecie, i również całkiem ważne, Enklawa jest teraz znacznie przyjaźniejsza w odbiorze na wysokich rozdzielczościach. Poprzednia wersja z 2017 r. powstawała, gdy wśród desktopowych rozdziałek królowały nadal formaty 1024x, 1200x czy 1440x. Dziś to margines, ponieważ większość użytkowników desktopowych przegląda stronę w rozdzielczości co najmniej 1920x i Ci właśnie powinni odczuć pozytywne zmiany w pierwszej kolejności. Układ mobilny nie zmienił się szczególnie poza ww. dodatkami w górnej części strony; niemniej zoptymalizowane "bebechy" powinny sprawić, że wizyty na mobilkach staną się jeszcze płynniejsze. I choć powyższe zmiany uważam za krok w dobrym kierunku, to nadal strona posiada pewne niedociągnięcia, które być może nie należy do krytycznych, ale będę chciał je wyeliminować: Część podstron, szczególnie tych liczących sobie 12+ lat, może posiadać pewne błędy: niewycentrowane obrazki, źle wyjustowane śródtytuły, niewłaściwy rozmiar czcionki. Szacuję, że to mniej więcej 10% wszystkich poradników. Będę je stopniowo poprawiał, żeby jakościowo przystawały do najnowszych artykułów. Pewne rozwiązanie w poradników po prostu zestarzały się źle i również wypadałoby je zmodernizować. Co do niektórych rozwiązań zastosowanych na stronach gier lub książek nie jestem do końca przekonany. Sam muszę przekonać się, jak się tego używa, i być może je poprawić. Planowałem też dodać do gier filmy, żeby trailery i gameplaye były łatwo dostępne, ale ten dzień jeszcze nie nadszedł. Myślę jednak, że to nie po to ludzie odwiedzają Enklawę, więc prace mogą chwilę poczekać. Czekam zatem na Wasz feedback, szczególnie pod kątem UX-owym: czy nowe rozwiązania działąją lepiej? Co potencjalnie można zmienić / poprawić? Dajcie znać! To jednak dopiero początek długo wyczekiwanych, pozytywnych zmian w Enklawie. Teraz czas m.in. na: Content, content i jeszcze raz nowy content. Ostatnie lata nie obfitowały w nowe poradniki do gier, a to właśnie z nich słynie Enklawa. Najwyższa pora nadrobić stracony czas i znacząco poszerzyć portal o solucje do wielu nowych cRPG-ów. Okoliczności ku temu są sprzyjające, ale o tym kiedy indziej. W wyniku całkowitego skupienia się na technicznej stronie Enklawy, nie byłem w stanie dodawać newsów w dwóch formatach, dlatego po aktualizacji strony strona newsów jest mocno... przykurzona. Newsy będę konsekwentnie konwertował na nowy format, jednakże nie jest to proces, który można zautomatyzować, dlatego wszystko potrwa przynajmniej do końca roku. W nieco dłuższej perspektywie czasu zamierzam pracować nad tym, żeby obecna beta zamieniła się w nową, pełną wersję portalu - oczywiście bazując m.in. na otrzymanym feedbacku. Wrócimy również do nieco bardziej regularnego pisania recenzji i - mam nadzieję - do social mediów. Na te ostatnie szczególnie nie było w ostatnim czasie okazji. Wreszcie zamierzam co jakiś czas pisywać kolejne Dzienniki z Enklawy, zgodnie z ich pierwotnym założeniem, które bardzo szybko zarzuciłem. Rok 2025 powoli zbliża się do końca, lecz istnieje szansa, by jeszcze przed jego zakończeniem zaktualizować to i owo. Z kolei w przyszłym roku wypada okrągłe 20 lat istnienia portalu, więc dobrze przygotować coś wyjątkowego... Czas pokaże. Tymczasem raz jeszcze zachęcam do szczerego feedbackowania nowej beta-wersji Enklawy! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murky Posted December 3 Report Share Posted December 3 Nie powiem, sam trochę tęskniłem. Jestem ciekaw tych "okoliczności" w kwestii poradników, ale czekam cierpliwie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murky Posted December 7 Report Share Posted December 7 Ok, po kilku dniach namysłu. Podoba mi się panel z reckami, ale okna z solucjami i przewodnikami zawsze w pierwszym odruchu biorę za reklamy. Same okładki i ich rozłożenie, a także wielkość grafik kojarzy mi się mocno z układem tych natrętnych bannerów z temu czy innego badziewia. Taka luźna refleksja - nie żebym się czepiał czy zachęcał, by znów przy tym grzebać. Może się po prostu przyda kiedyś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted yesterday at 12:17 AM Author Report Share Posted yesterday at 12:17 AM Masz na myśli ten układ na stronie głównej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murky Posted yesterday at 03:16 PM Report Share Posted yesterday at 03:16 PM Tak, to dokładniej. Nie wiem, może to tylko moje skojarzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted 15 hours ago Author Report Share Posted 15 hours ago Jasne. Może nie jest to najważniejsza rzecz do zmiany, ale wezmę to pod uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts