Jump to content

Recommended Posts

Przede wszystkim chciałbym dziś złożyć naszym czytelnikom życzenia zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Bożego Narodzenia! Oby każdy z Was w nadchodzących dniach znalazł czas, żeby nieco zwolnić tempo, spędzić czas z rodziną, sięgnąć po dobrą książkę lub zagrać w dobrą grę i po prostu cieszyć się życiem. Wszystkiego dobrego!

A co w Enklawie?

Od wypuszczenia wersji beta minęły ~3 tygodnie. Pierwsza dobra wiadomość jest taka, że nic nie wybuchło!

W tym czasie zdołałem poprawić kilka pomniejszych niedociągnięć, usunąłem tymczasowo możliwość logowania przez FB/X, ponieważ sprawiała problemy, a niewiele osób z niej korzystało, a także podjąłem się próby zaktualizowania wersji samego forum. Na razie nieskutecznie, sprawa jest nieco bardziej skomplikowana niż zazwyczaj, ale dojdziemy do tego. Plany są duże, ale najpierw trzeba zrobić update.

Pod względem contentu sprawy również powoli nabierają tempa. @Murky zrecenzował Eisenhorna (dzięki!), ja mam na rozkładzie kilka innych tekstów, w tym przede wszystkim świeże artykuły solucyjno-poradnikowe. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to przed końcem roku pojawi się jeszcze jeden update. Albo dwa. Zobaczymy.

Poza tym zacząłem rozpisywać sobie plany techniczno-contentowe na kolejny rok. Wiem już mniej więcej, w którą stronę zmierza Enklawa, ale zanim cokolwiek zadeklaruję, będę musiał jeszcze do tego przysiąść i oszlifować... Życie lubi zaskakiwać, więc pewnie część rzeczy trzeba będzie rozciągnąć w czasie. Enklawa jest jednak nadal projektem pasjonackim i musi często ustępować sprawom mniej ciekawym, ale brutalnie (po)ważnym.

I to wszystko na dziś. Święta za pasem, pora odkurzyć kupkę wstydu...

Dzień bez książki i gry dniem straconym! Szkoda tylko, że końcówka roku jak zwykle oznacza pustkę w giereczkowie. Pomijając Swordhaven (przyjemny, prawda, ale jednak drobiazg), nie ma w sumie na czym oka zawiesić w ostatnich tygodniach. Nic to, grunt, że nadchodzi wiosna, może wreszcie się coś na rynku zadzieje. Kiedyś. Póki co tylko w lutym Mechanicus 2. Z mniej pewnych rzeczy być może zakręcę się wokół Banquet for Fools (styczeń) i Norse: Oath of Blood (luty), ale któż wie, co to będzie warte (no i dodatek do WoW-a plus Styx nowy rzecz jasna). Dobra wieść jest taka, że przynajmniej mam co czytać, bo pewien brodaty jegomość podzielił się stosikiem Warhammerowych powieści. A Enklawie dużo zdrowia na nowym etapie żywota! Czytelnikom zaś świętego spokoju, bo komuż go nie potrzeba. No i radości rzecz jasna. Również z prezentów.

Banquet for Fools to może być nieoczywista perełka. O ile oczywiście nie będzie to to zabugowane ponad miarę. :)

Na Norse też czekam, choć nie spieszy mi się, ponieważ backlog nie pozwoli mi się nudzić jeszcze długo. W tej kwestii jesteśmy na całkowicie przeciwnych biegunach!

Mi brodaty jegomość przyniósł mapę Kuttenbergu. Chyba muszę przyspieszyć plany dot. ogrania KCD i wyprawy za południową granicę. ;) 

• Like 1