Jump to content

Recommended Posts

Rok powoli chyli się ku końcowy, więc to dobry moment na krótkie podsumowanie, prawda?

Dla mnie osobiście był to rok dość... intensywny. Wiele się wydarzyło zarówno na polu prywatnym, jak i zawodowym. To wszystko ostatecznie spowodowało, że plan jak najszybszego wypuszczenia nowej wersji Enklawy ostatecznie zrealizował się dopiero na przełomie listopada i grudnia.

Z jednej strony to dobrze, ponieważ podoba mi się odświeżony kształt portalu jako całość. Wciąż jest wiele do zrobienia, ale uważam, że udało się położyć solidny fundament. Poza tym zacząłem wykorzystywać w pracy przy Enklawie doświadczenie zawodowe w zarządzaniu projektu, co pomogło cały proces przyspieszyć i pozwala myśleć o ciekawiej, dobrze uporządkowanej przyszłości.

Z drugiej strony zdecydowanie wolałbym, żeby taki kształt Enklawa nabrała wiele miesięcy wcześniej. Przez ten czas można było stworzyć dużo brakującego contentu... który zaczyna się tworzyć dopiero teraz. Pod tym względem jest jeszcze bardzo dużo do zrobienia.

Niemniej kończę rok z przeświadczeniem, że udało się stworzyć coś naprawdę jakościowego, co pozwoli trwać Enklawie jeszcze przez długie lata. Oczywiście Enklawa nigdy nie będzie wielkim portalem na miarę GOL-a czy Eurogamera, ale niewątpliwie może wrócić do roli lidera w niszy cRPG i powalczyć o solidną pozycję wśród polskich portali o fantastyce, prawda? Taki przynajmniej jest cel. Nie na 2026 r. To zbyt krótki horyzont czasowy, jeśli wziąć pod uwagę, że jest to nadal projekt "po godzinach". Ale na kolejne kilka lat? Myślę, że jest to jak najbardziej do zrealizowania!

Nie byłoby jednak tego wszystkiego, gdyby nie nasi czytelnicy. W chwili obecnej Enklawę każdego miesiąca czyta 32 tys.+ użytkowników, co jest całkiem solidną liczbą, biorąc pod uwagę contentowe zaległości. Niemniej jest to liczba, która cały czas nakręca mnie do działania. Dzięki, że jesteście! Myślę, że za rok o tej porze może być nas nawet dwa razy więcej! 

Tymczasem życzę Wam wszystkim i Waszym rodzinom szczęśliwego nowego roku! Oby 2026 był rokiem pełnym sukcesów! Wszystkiego dobrego!

• Like 2