Jump to content

Najlepiej zapowiadające się cRPG-i 2026 r.  

3 members have voted

1. 1. Wybierz gry, które Twoim zdaniem będą największymi hitami bieżącego roku.

• Archaelund
      0
    • Banquet for Fools
      0
    • Chronicles; Medieval
      0
    • Clockwork Revolution
      0
    • Cralon
      0
    • Crimson Desert
      0
    • Dungeons of the Amber Griffin
      0
    • Forsaken Realms: Vahrin's Call
      0
    • Gothic 1 Remake
      2
    • GreedFall: The Dying World
      0
    • Kromlech
      0
    • Lords of the Fallen 2
      0
    • Norse: Oath of Blood
      1
    • Outward 2
      0
    • Sacred Fire
      0
    • Solasta II
      2
    • The Blood of Dawnwalker
      1
    • Titan Quest II
      0
    • Valor Mortis
      0
    • Warhammer 40K: Mechanicus II
      1

Recommended Posts

Nadal można wypowiedzieć się w temacie najlepszych cRPG-ów 2025 r. Tym razem jednak pytanie jest nieco inne: które z cRPG-ów Waszym zdaniem zapowiadają się najlepiej na ten rok? Można wybrać kilka!

Na liście umieściłem gry, które realnie mają szanse wyjść w nadchodzących dwunastu miesiącach, ale z doświadczenia wiem, że prawdopodobnie nie wszystkim się to uda. Niemniej, tu i teraz, liczymy że zostaną wydane. Kwalifikuję tylko pełne wersje gier, bez dodatków i Early Access.

Niemniej na pierwszy rzut oka... To może być całkiem udany rok!

Solasta i Mechanicus wydają się pewniakami, podobnie zresztą jak Dark Heresy (wiecie "Rogue Trader 2"), o ile to ostatnie w ogóle zadebiutuje w tym roku. Ciekawi mnie The Blood of Dawnwalker, acz póki co jestem jeszcze bardzo ostrożny. Gdybym miał zgadywać, obstawiam przyjemnego średniaka, co w sumie w zupełności mi wystarczy. O Clockwork Revolution wiadomo tyle co nic, ale że studio doświadczone, trzeba mieć je na uwadze.

Kompletnie przestało mnie interesować Banquet for Fools - na zwiastunach wyglądało obiecująco, jednak kiedy w wolnej chwili sprawdziłem demo, stwierdziłem, że to nie dla mnie. Straszny bałagan w bitwie.  Norse: Oath of Blood lada chwila trafi na rynek - wygląda na dość standardową taktyczną turówkę. Do sprawdzenia w wolnej chwili. Greedfall 2 zapowiada się ciekawie, acz niepokoją mnie mocno mieszane opinie na temat wczesnych wersji. Amber Griffin stanowi z kolei kompletną zagadkę - "polski" świat intryguje, tylko na ile dobra okaże się sama gra?  No i jeszcze oczywiście Gothic... Cóż, co by nie zrobili i tak najpewniej większość będzie marudzić, ale kto wie, może twórcy akurat pozytywnie zaskoczą? Sam niespecjalnie w to wierzę, acz sprawdzę, zanim zacznę stękać. 

• 2 weeks later...

W pierwszą Solastę pograłem tylko chwilkę, bo odrzucił mnie drewniany gameplay i  nijaka historia (w porównaniu z ogrywanym nieco wcześniej BG3).

Dla mnie ten rok będzie rokiem Wiedźmina, więc jedyne czym mogę być zainteresowany to trzeci dodatek, którym się póki co jeszcze nieoficjalnie mówi.  

Teraz w grę wchodzi jeszcze nowe Fable. Ciekaw jestem, co z tego wyjdzie. Dawniej seria bardzo mi się podobała, sęk w tym, że to już niemal prehistoria. Jakiś czas temu wróciłem do "jedynki", przygotowując artykuł do CD-Action Retro. Niestety postarzała się marnie, a i humor wydawał mi się wyjątkowo dziecinny. Ponad 20 lat temu śmiałem się jak głupi, teraz... hmm... powiedzmy że bawią mnie nieco inne rzeczy niż facet imieniem Bennis. Czy to ma znaczenie w kontekście nowej gry? Zależy, w jakim konkretnie kierunku pójdą. Nie jestem też pewien, co myśleć o grafice. Ładna, pewnie, ale trochę brakuje mi tej baśniowej otoczki - nowa wersja wygląda jak wszystko inne. 

Pomijając Fable, warto też pamiętać o Shadow of the Road. Zapowiada się na całkiem solidną turówkę mieszającą motywy feudalnej Japonii, magii i technologii. Co ciekawe pierwotnie w tym kierunku miało iść Shadow Tactics, jednak w pewnym momencie postawiono na bardziej "realistyczne" klimaty. 

Humor w Fable kojarzy mi się z pastą o Żydzie w Fable ;)

https://www.wattpad.com/835525184-pasty-żyd-w-fable

Grałem w pierwszą część i nawet ją ukończyłem, ale z samej gry praktycznie nic już nie pamiętam. 

No cóż i my się postarzeliśmy i świat poszedł do przodu. Dziś Bennisem pewnie byłaby postać kobiety, ale jakbyś się spróbował z niej śmiać to zaraz by Cię zlinczowali ;) 

• 3 weeks later...

Norse moim zdaniem wygląda świetnie. Absolutnie mój klimat i mój typ gry. Bardzo jestem ciekaw, jaki będzie efekt, bo jednak deweloper nie należy do doświadczonych.

Z The Blood of Dawnwalker sytuacja jest odmienna. Nieszczególnie podchodzą mi gotyckie, wampirze klimaty, ale... ekipa jest tak doświadczona, że naprawdę szkoda nie dać im szansy. Tutaj upatruję hitu.

Przy Solaście II liczę na więcej tego samego + trochę udogodnień. Możliwe, że to nie będzie GotY, ale zakładam, że dostarczy kilkadziesiąt godzin dobrej rozrywki.

Co do remake'u Gothika mam dziwne dobre przeczucia. Zazwyczaj jestem przeciwnikiem tego typu akcji, ale tutaj, po obejrzeniu wszystkich dostępnych materiałów, mam wrażenie że ekipa naprawdę "czuję" gameplay i jest w stanie nie zbeszczeszcić pierwowzoru, a może nawet go trochę udoskonalić. Byłoby super.

Banquet for Fools podoba mi się pod względem klimatu. No i to jest taka indycza perełka, która może nie do końca działa jak powinna, ale oferuje dużo innowacyjnych pomysłów. Czekam na pełną wersję, ale pewnie nie zagram zbyt szybko przez wzgląd na backlog. :) 

Za Dungeons of Amber Griffin bardzo trzymam kciuki, podoba mi się autorska wizja "magicznych Kaszub" i hardcorowe podejście do dungeon crawlerów. Niemniej jest to projekt o bardzo małym budżecie i zwyczajnie może zabraknąć kasy, żeby zrobić coś, co będzie grywalne poza częścią Early Access... Zobaczymy. Mam wątpliwości, czy wypuszczą grę w tym roku.

W dniu 23.01.2026 o 20:13, Cursian napisał(a):

Teraz w grę wchodzi jeszcze nowe Fable. Ciekaw jestem, co z tego wyjdzie. Dawniej seria bardzo mi się podobała, sęk w tym, że to już niemal prehistoria. Jakiś czas temu wróciłem do "jedynki", przygotowując artykuł do CD-Action Retro. Niestety postarzała się marnie, a i humor wydawał mi się wyjątkowo dziecinny. Ponad 20 lat temu śmiałem się jak głupi, teraz... hmm... powiedzmy że bawią mnie nieco inne rzeczy niż facet imieniem Bennis. Czy to ma znaczenie w kontekście nowej gry? Zależy, w jakim konkretnie kierunku pójdą. Nie jestem też pewien, co myśleć o grafice. Ładna, pewnie, ale trochę brakuje mi tej baśniowej otoczki - nowa wersja wygląda jak wszystko inne. 

Ten nowy Fable jakoś mi nie siedzi. Jedynki nie pamiętam, ale to i tak robi kompletnie inna ekipa, już bez nieśmiertelnego Molyneuxa, więc i oczekiwania trzeba mieć inne. Nie wiem, jaki będzie humor, ale grafika jest... meh. Pachnie odgrzewanym kotletem.

W dniu 25.01.2026 o 01:45, aniolbezserca napisał(a):

Humor w Fable kojarzy mi się z pastą o Żydzie w Fable ;)

https://www.wattpad.com/835525184-pasty-żyd-w-fable

Grube!

Ale też smutny jest ten komentarz na końcu, że samo wspomnienie tej pasty można otrzymać bloka czy bana. Na szczęście nie tutaj. :) 

W dniu 11.02.2026 o 16:08, Mrozie napisał(a):

Norse moim zdaniem wygląda świetnie. Absolutnie mój klimat i mój typ gry. Bardzo jestem ciekaw, jaki będzie efekt, bo jednak deweloper nie należy do doświadczonych.

Jasne, nie mówię, że nie sprawdzę, bo lubię turówki. Po prostu kiedy patrzę na filmiki promocyjne, mam wrażenie, że grałem w to już 20 razy. Co niekoniecznie musi być złą wiadomością, o ile rzecz zrobi, co planuje, w godnym stylu. Brakuje mi po prostu rozwiązania, które by tę grę sprzedało, czegoś wyjątkowego tylko dla niej. Tak czy owak do sprawdzenia "kiedyś tam". Przy okazji stanieje i załatają ewentualne błędy.