Superkarpik 0 Posted March 29, 2008 Author Report Share Posted March 29, 2008 no dobrze, mo?e z deczka przesadzi?em w mojej wypowiedzi. Je?li chodzi o t? poruszan? ju? choink? to chodzi o to ?e te ?wi?to sta?o si? bardzo skomercjalizowane, przez co zapomina si? ?e jest to ?wi?to chrze?cija?skie, nawet je?eli ma poga?skie tradycje. Czy uwa?acie Feng Shui za rodzaj wiary? Quote Link to post Share on other sites
Markusz 0 Posted March 30, 2008 Report Share Posted March 30, 2008 feng shui to zespol wierzen powiazanych z filozofiami i religiami wschodu (zwlaszcza z buddyzmem, hinduizmem i sintoizmem) spelnia nieco podobno role co horoskop. Quote Link to post Share on other sites
Superkarpik 0 Posted March 30, 2008 Author Report Share Posted March 30, 2008 Co powiecie na temat znanego i wy?miewanego kulty nazywanego Scientologi?? Quote Link to post Share on other sites
Markusz 0 Posted March 30, 2008 Report Share Posted March 30, 2008 sekta robi?ca ludziom pranie mózgu Quote Link to post Share on other sites
Hazreth 0 Posted March 30, 2008 Report Share Posted March 30, 2008 ...i wyci?gaj?ca od nich pieni?dze. W zasadzie o to w tym wszystkim chodzi. Quote Link to post Share on other sites
Siudek18 0 Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Scjentologia jest modna w USA wiele gwiazd telewizji jest scjentologami. Quote Link to post Share on other sites
Markusz 0 Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 np Tom Cruise i niestety piekna Katie Holmes :'( Quote Link to post Share on other sites
Siudek18 0 Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Mo?e nie d?ugo Britney Spears a jest Madonna i ten ziomek co podk?ad? g?os tego czarnego szefa kuchni w south parku. Quote Link to post Share on other sites
Mrozie 6 Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 Nieco pó?no, ale chcia?bym jeszcze dorzuci? swoje trzy grosze do kwestii choinki i jajek. IMHO s? to obyczaje g??boko zakorzenione nie tyle w religii, co w naszej kulturze. Po prostu kiedy przychodzi grudzie? lub marzec/kwiecie? mamy ?wiadomo??, ?e trzeba ubra? choink?/i?? ?wi?ci? jajka, bo tak ka?e obyczaj. Bo tak wnaszych rodzinach robi si? z dziada pradziada. No i poza tym nale?y pami?ta?, ?e s? to obr??dy poga?skie, jedynie zaadaptowane do ?wiadomo?ci chrze?cijan jako chrze?cija?skie ?wi?ta, tak jak zosta?o wprowadzonyh przez Ko?ció? wiele innych rzeczy, jak np. czy?ciec. Quote Link to post Share on other sites
Markusz 0 Posted March 31, 2008 Report Share Posted March 31, 2008 mrozie! jeszcze w jednej partii bedziemy ! Quote Link to post Share on other sites
Superkarpik 0 Posted April 3, 2008 Author Report Share Posted April 3, 2008 Wpad?a mi do g?owy jedna my?l. Jak odró?ni? agnostyka od "wierz?cego niepraktykuj?cego"? Quote Link to post Share on other sites
Markusz 0 Posted April 3, 2008 Report Share Posted April 3, 2008 wierz?cy niepraktykujacy = katolik/protestant/prawos?awny/judaista/muzu?manin/etc któremu nie chce sie chodzic do koscio?a/zboru/cerkwi/synagogi/meczetu/etc agnostyk = osoba która dosz?a do wniosku ze cz?owiek nie jest w stanie dojsc do prawdziwej natury Boga jak i tego czy On w ogóle istnieje. Cz?sto wi?c wybiera w?asny system wierze? i praktyk - jest wi?c praktykuj?cy cho? nie brakuje te? agnostyków le??cych bli?ej ateizmu lub deizmu. Quote Link to post Share on other sites
Siudek18 0 Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 no markusz wyja?ni? ;] Quote Link to post Share on other sites
Superkarpik 0 Posted April 6, 2008 Author Report Share Posted April 6, 2008 Dzisiaj rozmy?laj?c przysz?a do mojej g?owy pewna my?l. W Stworzeniu ?wiata napisane jest ?e Bóg siódmego dnia odpoczywa?. Mo?e to oznacza?, ?e Bóg mo?e si? m?czy?, co bardzo przybli?a go do cz?owieka. Napisane zosta?o, ?e cz?owiek zosta? stworzony na podobie?stwo Bo?e. By? mo?e jeste?my podobni bardziej ni? nam si? wydaje... Quote Link to post Share on other sites
Maciek 0 Posted April 6, 2008 Report Share Posted April 6, 2008 Tak przygl?dam si? tej dyskusji. Napisz? co? od siebie. Jestem osob? g??boko wierz?c?, urodzi?em si? w rodzinie bardzo katolickiej. Chodz? do ko?cio?a (w?a?nie jestem po ), na razie wszystkie mo?liwe sakrametny przyj??em. Jaki jest mój stosunek do ko?cio?a..zupe?nie nie interesuje si? tym co robi? ksie?a, czym zajmuje si?(lub nie) to ca?e radio maryja, nie obchodzi mnie to. Chodz? do ko??io??, bo wierz?, ?e on ??czy mnie z Bogiem, na mszach, wspólnej modlitwie. Daj? na tace, a czy te pieni?dze id? na nowy samochód dla proboszcza czy na renowacje o?tarzu...te? nie interesuje mnie to. Cel jest zawsze podawany, a ja pomagam parafii, czy oni mnie ok?amuj?, czy nie, nie chc? wiedzie?. Quote Link to post Share on other sites
Markusz 0 Posted April 6, 2008 Report Share Posted April 6, 2008 Chodz? do ko??io??, bo wierz?, ?e on ??czy mnie z Bogiem i tym sie przede wszystkim roznimy Superkarpik - z tym siodmym dniem to teologowie mysla od 2000 lat i jakos nie moga dojsc do ?adu. generalnie to jest wszystko metafora a ten odpoczynek... coz moze Bog postanowi? zrobic przerwe zeby sie ponapawac dzie?em... Bo On jest wszechmogacy i w ogole. ale czy nie moze miec ma?ego kaprysu ? Quote Link to post Share on other sites
Superkarpik 0 Posted April 7, 2008 Author Report Share Posted April 7, 2008 S?dz? ?e mo?e. W?a?ciwie nikt nie wiem jakiego rodzaju Bóg ma poczucie humoru. Co s?dzicie o czym? takim jak Tarot, Horoskop czy wró?biarstwo. Czy s?dzicie ?e istnieje wogle co? takiego jak magia? Quote Link to post Share on other sites
Siudek18 0 Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 W magie wierzono przed XIX wiekiem i palono czarownice, a horoskopy to kit wciskany ludziom ?eby dzwonili do wró?ek za 7z?/min a gadaj? 10 min Quote Link to post Share on other sites
Markusz 0 Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 ale we wrozeniu i tzw jasnowidzeniu (chodzi mi o te "jasnowidzenie" przy dotknieciu np skarpety zaginionego bo prawdziwe jasnowidzenie to zdolnosc do pewnych niezaleznych od jasnowidza wizji dotyczacych zarowno przeszlosci jak i przyszlosci, ale raczej nie takich rzeczy jak kwestia "ktorego chlopaka wybrac" czy "gdzie to ja zapodzialem majtki") musi cos byc bo niekiedy tzw."jasnowidze" pomagaja policji w znajdywaniu cia? etc. wierz?cy mog? przyjac ze dar wizji pochodzi od Boga ;] Quote Link to post Share on other sites
Superkarpik 0 Posted May 9, 2008 Author Report Share Posted May 9, 2008 ciekawe wyt?umaczenie. Czy jednak wzgl?dem tarota sprawa jest tak samo jasna? Quote Link to post Share on other sites
Hazreth 0 Posted May 9, 2008 Report Share Posted May 9, 2008 Tarot to podobno czarna magia. Ale to wszystko bzdury. Tarot, horoskopy, jasnowidzenie, prognozy pogody... Quote Link to post Share on other sites
Markusz 0 Posted May 10, 2008 Report Share Posted May 10, 2008 tarot w przeciwienstwie do jasnowidzenia zawsze byl uznawany za kuglarska sztuczke. to jasnowidzowie pomagaja policji i rodzinom zaginionych a nie tarocisci i inne wrozki Krystyny z Ezoteric TV Quote Link to post Share on other sites
Guest Paummasoymn Posted May 31, 2008 Report Share Posted May 31, 2008 Hi! Without taking into account the issue of establishing a stone by God, which he won't be able to pick up, how do you think, may be something in this world, what can God never see? Quote Link to post Share on other sites
Siudek18 0 Posted July 21, 2008 Report Share Posted July 21, 2008 Na forum troche sie kurzem pokrywa... ;/ Quote Link to post Share on other sites
Guest Inheritor Posted July 21, 2008 Report Share Posted July 21, 2008 To pisz na temat ;p. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts