Guest Inheritor Posted August 5, 2008 Report Share Posted August 5, 2008 By dalej zachęcać, do przeczytania mojej książki zamieszczam mapę świata. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania dotyczące świata Alasterii. http://img227.imageshack.us/img227/1602/mapaalasteriind2.th.jpg[/img] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markusz Posted August 5, 2008 Report Share Posted August 5, 2008 Szczeliny Zagłady ;>? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Inheritor Posted August 5, 2008 Report Share Posted August 5, 2008 Wojna ze smokami miała miejsce głównie na terenie Azonu i Fovaru, więc te krainy zostały doszczętnie zniszczone, a ziemia wyjałowiona. Sczeliny Zagłady to gorejące gejzery powstałe po smoczych płomieniach z bitew, dalej jest ich cmentarz, gdzie bestie spadały, z nieboskłonu, martwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markusz Posted August 5, 2008 Report Share Posted August 5, 2008 no tak ale mogles to nazwac inaczej ta nazwa wystapiła u Tolkiena, a nie jest ona wcale taka uniwersalna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Inheritor Posted August 5, 2008 Report Share Posted August 5, 2008 Faktycznie ;p, ale tylko nazwa. Tak samo jak Dol-Trian, na ktory i tak wszyscy mówią Kamienna Ściana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Superkarpik Posted August 5, 2008 Report Share Posted August 5, 2008 Sam to wszystko zrobiłeś? Szacunek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Inheritor Posted August 5, 2008 Report Share Posted August 5, 2008 Pierwsze co zrobiłem wymyślając świat, to zrobiłem mapę na formacie A3. Przed weekendem zrobiłem jej zdjęcie i wrzuciłem do kompa przerysowałem i troche przerobiłem. Zważywszy, na fakt, że świat i mapa powstały przeszło 3 lata temu, to teraz trzeba było dużo zmienić. Pomaga mi to w pisaniu, gdy w każdej chwili mogę spojrzeć, gdzie znajduja się moi bohaterowie . Mapa pochodzi z czasów, w których rozpoczyna się Trylogia Upadku (Orvenauz to ruiny, a Nuris wyrosło na potężne miasto). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mrozie Posted August 5, 2008 Report Share Posted August 5, 2008 Zbudowanie tego świata z pewnością nie było proste, jednak nazwy niektórych miejsc są dosyć "sugestywne" co do źródła inspiracji; ot choćby właśnie "szczeliny zagłady", "zapomniane krainy" czy "góra przeznaczenia". Ale i tak jest nieźle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Inheritor Posted August 5, 2008 Report Share Posted August 5, 2008 By nie zdradzać zbyt wiele, jak narazie opisze tylko jedno z państw, które już troche znacie z opowiadań. Mowa jest oczywiście o Myrthanis, czyli państwie centralnym. Zamieszkują go ludzie, którzy ponad wszystko cenia sobie niezależność. Ludzie w Alasterii dożywają 150 lat i są znacznie silniejsi i wytrzymalsi niż ludzie tacy jak My. Stolicą w przeszłości było miasto Orvenauz, ale po dziesięcioletniej wojnie z demonami, obruciło się w ruiny. Ludzie musieli wtedy znaleźć nowe schronienie i zjednoczeni dzięki paladynowi (Upadek Widma) odbudowali swoja potęgę. Można powiedzieć, że nowa stolica Nuris stała się państwem w państwie, która sprawuje władze nad resztą kraju. W państwie panuje wciaz monarchia i podział na zakony, po wojnie z demonami. Północna i południowo-wschodnia część kraju jest doszcztenie wyjałowiona i opustoszała. Wokół Nuris są stare i niezbadane puszcze. Południowa część Morza Centralnego jest zamarźnięta. Na wschodnie, pod Górami Czarnymi znajduje się forteca Khan, która jest również fortecą niewolników Rharu, dlaczego niewolników, o tym w książce. No to by było na tyle. Na dniach zamieszcze kolejne opowiadanie, które ma miejsce kilkadziesiąt lat przed wydarzeniami z Trylogii Upadku i przybliży troche kraj o nazwie Azon. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shane Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 Naprawdę pokłon dla Ciebie Ale faktycznie : do sugestywnych, kojarzących się nazw: Szczeliny Zagłady i Góra Przeznaczenia dodałabym jeszcze Samotną Górę (Piasku) Piasku czy nie, Samotna Góra kojarzy mi się tylko i wyłącznie z jednym miejscem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Inheritor Posted August 6, 2008 Report Share Posted August 6, 2008 Podświadomość, to potęga ;p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sir Jedi Posted August 8, 2008 Report Share Posted August 8, 2008 Potęga to innowacja. Trzymam kciuki za dalsze zmiany (mam nadzieje ze na Fejrunie się nie skończy!) ;* Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Inheritor Posted August 8, 2008 Report Share Posted August 8, 2008 Góra Przeznaczenia zostaje, bo w jej wnetrzu jest coś, co nadaje ten nazwie znaczenia. Samotną Górę Piasku zmieniłem na Sanasterrę, to troche raziło w oczy. Zmeniłem również Szczeliny Zagłady na Płonące Pola, ta nazwa tez oddaje klimat miejsca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts