Jump to content

Recommended Posts

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No wiesz co, Shane? Po kim jak po kim, ale po Tobie nie spodziewałem się argumentu wieku.  25 to może i nie starość, ale nie znaczy to, że krytyka "OMG jestem klasykiem" wynika z ignorancji. Ot, zasługi dla gatunku zasługami, ale bądźmy szczerzy - kogo to obchodzi? Trzymając się tego sposobu myślenia, największymi koksami w literaturze fantasy byliby antyczni, którzy wymyślili mitologię :D

Żeby było jasne, nie strzelam tu focha jak dziewuszka, ino bronię swojego stanowiska :P Wyjaśniam, bo post coś emocjonalny mi wyszedł:P

Czytałam Tolkiena jeszcze długo przed pojawieniem się filmu - i całe szczęście bo być może, gdyby było odwrotnie, uznałabym książkę za przydługą i rozwleczoną. Nie uważam go za "świętość, bo klasyk" -  po prostu byłam zachwycona książką, a i film bardzo mi się podobał. Mimo wszystko nie uważam, żeby był lepszy niż książka.

Argument wieku był raczej zaczepką  :P Wiesz, że mam do ciebie słabość i generalnie się z tobą zgadzam. Dziewuszko :P

• 4 weeks later...
  • 7 months later...

Ja wreszcie widzialem pierwsza czesc (na tvn) i powiem, ze slabsze to to niz LoTR, ale glownie dlatego, ze bardziej dziecinne. Wiem, ze to dokladnie jak w przypadku ksiazki, ale stroje wiekszosci krasnoludow to kpina. Sceny walki w tunelach goblinow tez glupkowate. Podobal mi sie natomiast Blady Ork - mial w sobie "to cos".

Druga jest lepsza niż pierwsza, bo w końcu widać smoka ;) a ten akurat w mojej opinii jest zacny.

(LoL przypomniał mi się ten nasz "rodzimy" smok, z Wiedźmina ? )

A tam. Nigdy nie miałem nabożnego stosunku do prozy Tolkiena, więc to akurat mi nie przeszkadza, ale rozumiem twój ból :)

Ja naboznego też nie, już dawno mi przeszło ;) ale trochę boli mnie fakt, że zrobili z tego 3 filmy, niepotrzebnie dokładając głupot z d... Aż się chce zapytać: "Leo, why??"

Ej, co chcesz! Smok i tak był niezły! :P Przypomnij sobie strzygę. Z Sonkym i Brewerem się parę dni z niej śmialiśmy jak debile :P

A mnie się najbardziej kreacja elfów w Wiedźminie podobała. Wyglądały jakby były sterane przez los, wódę i prochy :)

• 3 weeks later...

Mnie w ogóle kinowy Hobbit nie jara.

Nawet jak puścili w TV, to nie oglądałem.

Zastanawia mnie za to jedna... analogia.

Z trzech, opasłych tomów Władcy pierścieni, nakręcono trylogię.

Z jednotomowego Hobbita, cieńkszego od jakiegokolwiek z tomów WP nakręcono... trylogię!

Moje pytanie:

Jakimi głupotami wypchali te filmy, by materiału starczyło na trzy części?

Obejrzałem!

Drugą część na HBO.

Kuźwa, co to było?!

Tych aktorów odgrywających krasnoludów chyba z ulicy wzieli. Ich "gra" jest straszna! Liczyłem, że może wizualnie film mnie zadziwi, ale gdzie tam. Po Jacksonie spodziewałem się o wiele więcej. Nawet smok był co najwyżej przyzwoity. Ogólnie efekty specjalne cieniutko. Dzisiaj intra do gier wyglądają lepiej!

Poza tym ten wątek miłości krasnoluda i elfki. Cholercia, nic takiego nie pamiętam z książki. Chyba Jackson nie pozwolił sobie na taką frywolność z oryginalną historią? I dlaczego tak po łebkach potraktował tego człowieka-niedźwiedzia?! Równie dobrze mógł go pominąć. Z tego co pamiętam we Władcy Pierścieni wyrzucił Bombadila.

Ogólnie: Wielkie rozczarowanie :(

• 1 month later...
  • 2 months later...

Poza tym ten wątek miłości krasnoluda i elfki. Cholercia, nic takiego nie pamiętam z książki. Chyba Jackson nie pozwolił sobie na taką frywolność z oryginalną historią?

Niestety cały ten wątek to wymysł Jacksona. W świecie wykreowanym przez Tolkiena taki związek nie miał prawa bytu.

• 10 months later...

Hobbit to dla mnie jedna z lepszych książek oraz film. dawno temu czytałem książkę i tak mnie wciągnęła, jak żadna inna. Lubię bardzo rozbudowane opisy przyrody i różne ekscytujące, nieprzewidziane wydarzenia. Bardzo ucieszyłem się jak powstał film Hobbit na podstawie książki. Wszystko bardzo dobrze nakręcone, jednak nie wszystkie sceny były zgodne z książkowymi. Niestety jestem zawiedziony ostatnią częścią, która mi się nie podobała. Zbyt wiele ozdobników, które zostały przesadzone i wyolbrzymione, co psuło charakter filmu.

• 2 months later...
  • 3 years later...